Lumanari de nunta

Lumanari de nunta – semnificatii, simbolistica, de ce le caram cu noi la biserica si mai ales de ce trebuie sa le pastram dupa eveniment pe perioada nedeterminata in casa? Cine alege si cine plateste lumanarile de nunta? Cine poarta lumanarile de nunta in biserica, cum le depozitam pe perioada petrecerii, ce flori alegem in lumanari si care este dimensiunea potrivita pentru lumanarile de nunta? Sunt aici sa va raspund tuturor intrebarilor legate de lumanari de nunta – avem ceva de povestit, asa ca va invit sa va asezati comod si sa cititi in continuare articolul meu… 🙂 Gata?! Sa incepem!

Simbolistica lumanari de nunta

Lumanarile de nunta sunt traditionale doar religiei ortodoxe. Lumanarile de nunta reprezinta lumina cu care nasii calauzesc viitorii miri in viata crestineasca, si anume pe calea casatoriei. Lumanarile trebuie carate de catre cuplul de nasi – una pentru nasa si una pentru nas, din acest motiv sunt achizitionate doar in pereche. Lumanarile de nunta sunt traditional decorate cu flori proaspete, florile fiind simbolul prosperitatii, abundentei si bogatiei in noua viata pentru viitorul cuplu de insuratei.

La petrecere lumanarile de nunta se aseaza de o parte si de alta a mesei de prezidiu, lasandu-se pe cat posibil aprinse pe intreaga durata a petrecerii.

Buchete de mireasa si lumanari de nunta – cum eficientizam bugetul pentru florile de nunta?

Lumanarile de nunta trebuie pastrate dupa terminarea ceremoniei si a petrecerii, in noua casa a insurateilor. Pe aranjamentul floral si pe fitil se aseaza o punga de protectie si aceasta se leaga sub aranjament. Astfel impachetate, lumanarile se depoziteaza intr-un loc ferit de umezeala si de lumina directa, undeva in casa. In cazul in care se intampla ceva rau in casa, aceste lumanari trebuie aprinse pentru a pazi cuplul si familia acestora.

 

 

lumanari de nunta
lumanari de nunta, bujori, hortensii, lumanare nunta flori roz

Lumanari de nunta – cine le alege si cine le plateste?

In traditia si cultura romaneasca – ortodoxa, lumanarile de nunta sunt alese si platite de catre nasi. Nasa are ca resposabilitate alegerea unui florar, achitarea lumanarilor, ridicarea lor de la florarie si aducerea lor la biserica. In ultimii ani am observat ca la alegerea pachetului de flori participa mireasa impreuna cu nasa, la acelasi florar / florist, pentru ca lumanarile sa contina aceleasi flori ca si buchetul de mireasa si aranjamentele de nunta. Nasa alege o anumita adresa de livrare a lumanarilor + le plateste separat de restul pachetului de flori pentru eveniment.

La FlorideLux livrarea florilor de nunta este gratuita in peste 12000 de localitati din Romania, la fel si aranjarea florilor la biserica sau la restaurant.

Atunci cand alegi pachetul de nunta in acest fel, pretul este unul mult mai mic (pentru ca florarul cumpara pentru eveniment pachete mai multe din aceleasi flori – engross => pret mai mic), dar si pentru ca intregul eveniment va fi decorat uniform, unitar, cu bun gust si eleganta. In anul 2016 cele mai cautate flori pentru nunti sunt cele in nuante de roz, crem, alb si galben. Se poarta, de asemenea, accente foarte multe de auriu si argintiu in recipiente, intre flori si precum decoratiuni.

 

lumanari de nunta 2016
lumanare de nunta 2016, lumanari de nunta, lumanari nunti cu trandafiri

Dimensiuni si pret pentru lumanarea de nunta

Este important de stiut despre lumanarile de nunta ca se cumpara doar in pereche. Astfel, preturile afisate in sectiunea dedicata de lumanari de nunta din floraria noastra, la fel si ofertele primite direct de la florarii, preturile afisate sunt pentru 2 bucati. In urma cu 13 ani de zile, cand ne-am apucat noi de meseria de floristi, se purtau la nunti lumanarile din ceara naturala, foarte lungi (90 cm-120 cm). Aceste lumanari erau foarte greu de transportat pentru nasi, fiind dificil de manuit si de tinut la nivelul preotului, suspendat de pamant, timp de o ora cat dura ceremonia.

Din acest motiv se puneau la lumanari atele – erau bucati de lemn subtiri care prelungeau lumanarile suficient cat sa se poata sustine pe pamant si sa ajunga si la nivelul indicat de preot. Desigur, atelele nu aveau un aspect foarte elegant si frumos si usor, usor, clientii au renuntat la acestea. In ultimii 2 ani sunt extrem de cautate lumanarile scurte (30-60 cm), din ceara, insa foarte usoare. Acestea sunt usor de manuit, usor de transportat, ard la fel de greu si sunt mult mai accesibile ca pret pentru ca trebuie decorate cu flori putine. Un pachet de 2 lumanari poate incepe de la 389 RON, TVA si transport inclus.

lumanari de nunta frezii si lalele
lumanari de nunta frezii parfumate si lalele elegante, nunta 2016

Iata cele mai importante lucruri de retinut despre lumanari nunta:

  • trebuie achitate si alese de nasi
  • lumanarile se cumpara doar in pereche
  • alege lumanari decorate cu flori naturale
  • alege lumanari scurte pentru ca sunt usor de transportat
  • pastreaza lumanarile la petrecere aprinse
  • pastreaza lumanarile in casa pentru noroc si protectie
lumanari nunta liliac alb
lumanare de nunta vintage cu liliac alb si levantica, alaturi de panglica dantela

Descopera aici Modele lumanari nunta din floraria FlorideLux

Ai putea gasi foarte interesant articolul despre Cel mai scump buchet de mireasa din lume sau De ce nu e bine sa iti faci singura buchetul de mireasa.