Review aplicatia PlantNet

Review aplicatia PlantNet sau Pl@ntNet – de cateva zile vad in continuu articole despre aceasta noua aplicatie care identifica plantele dintr-o fotografie. Cum se explica procedeul:

  • faci o fotografie cu camera telefonului tau
  • dai o cautare in aplicatie pe baza fotografiei respective
  • aplicatia iti spune cum se numeste planta

Pare simplu la prima vedere. Am testat aceasta aplicatie si iata care sunt concluziile mele.

Review aplicatia PlantNet

Review Aplicatia PlantNet: este o aplicatie gratuita disponibila pentru Android si IOS. Pl@ntNet este in principiu o aplicatie de sharing a imaginilor cu plante si care ajuta la identificarea lor dintr-o baza de date de peste 4100 de specii.

Aplicatia este dezvoltata de catre 4 organizatii de cercetare franceze Cirad, INRA, Inria si IRD, alaturi de reteaua Tela Botanica cu suportul financiar al fundatiei Agropolis.

Printre alte functii, aplicatia ajuta utilizatorii sa identifice plante prin intermediul fotografiilor printr-un software special de identificare vizuala. Iconul aplicatiei arata asa:

review aplicatia plantnet

Cand deschidem aplicatia, suntem introdusi direct in baza de date cu speciile de plante disponibile. Plantele sunt organizate alfabetic si focusul este foarte mare pe poze. La click pe o planta de interes, ni se arata poze in detaliu cu fructul plantei, frunzele acesteia, habitaclul general unde se gaseste ea si scoarta (daca este copac). Aplicatia nu contine si instructiuni de ingrijire a plantelor sau alte sugestii de cumparare / sezonalitate. In cazul in care suntem totusi interesati sa aflam mai multe despre planta respectiva, exista un icon cu o carte in dreapta sus, care ne redirecteaza catre website-ul Wikipedia (planta este descrisa in limba engleza) sau Tela Botanica (planta este descrisa in limba franceza).

review aplicatia plant net -1

review aplicatia plant net -2

review aplicatia plant net -3

Am fost foarte curioasa de aceasta aplicatie pentru ca plantele nu sunt punctul meu forte momentan. Sunt extrem de interesata de tot ce tine de plante de interior, plante comerciale sau plante care purifica aerul, dar nu le cunosc pe toate in amanunt, la nivel de ingrijire. Le cunosc doar pe cele pe care le-am vandut de-a lungul anilor clientilor nostri si pentru care a trebuit sa stiu sa recomand anumite modalitati de udare, iluminare, fertilizare. Cand am citit de aceasta aplicatia m-am gandit ca este modalitatea perfecta sa aflu mai multe despre fiecare planta in parte si chiar sa invat ceva.

Biroul nostru este plin de plante si am incercat functia de recunoastere prin poze, sa vad daca functioneaza. Din pacate, nu merge. 🙁 Citind in detaliu despre aceasta aplicatie, am vazut ca baza lor de date este concentrata pe plante de exterior din Franta. Utilizatorii pot contribui la baza de date cu poze proprii si denumiri din propriile cunostinte.  Iata mai jos pozele pe care le-am urcat in aplicatie. Din pacate aceasta nu a recunoscut deloc planta phalaenopsis si kalanchoe, iar pentru planta croton mi-a dat alte cateva zeci de sugestii care s-ar putea potrivi cu poze, insa nici una nu era croton.

review aplicatia plant net -5

review aplicatia plant net -10

review aplicatia plant net -6

review aplicatia plant net -9  review aplicatia plant net -8

review aplicatia plant net -7

Aceasta noua aplicatie este interesanta si utila, insa pentru cercetatorii sau cei pasionati de plantele de exterior. Nu este sub nici o forma pentru micii gradinari cu cateva plante de apartament sau plante de birou. Va mai fi ceva pana cand baza de date se va popula cu toate speciile de plante posibile si imposibile (este o munca enorma si este nevoie de o forta de marketare puternica pentru a ajunge la toti cei pasionati de plante care ar putea sa contribuie cu continut in aplicatie). Cel mai mult ma surprind articolele celor care au dat in presa aceasta aplicatie ca fiind o unealta ce poate identifica orice planta dintr-o simpla poza. Nu este nici pe departe asa. Aplicatia este utila si interesanta daca vrei sa descoperi plante de exterior de pe teritoriul Frantei, momentan.

Un gând despre „Review aplicatia PlantNet”

Comentariile sunt închise.